top of page

„Élményt kínálunk” - Drégelyvár hősi korának felidézése

Szeretné felidézni Drégelyvár hősi korát egy izgalmas program keretében?

Akkor látogasson el a falu központjában található Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központba!

A barátságos látogatóközpont 2015 nyarán nyílt meg, interaktív elemekkel gazdagított kiállítása, programjai látványos formában mutatják be Szondi várkapitány hős korát. Az év minden napján nyitva tartanak. Egy várat imitáló bástyát érdemes figyelni, ha keresik a látogatóközpontot. ​

A Szondi Kiállítótér rengeteg, változatos programot kínál az interaktív tárlatvezetéstől a túráztatáson át az ágyúbemutatóig. Drégely vára a Nemzeti Örökség része, Történelmi Emlékhely. A látogatóközpontban tájékoztatást, információt kaphatnak a vár megközelítéséről.

 

DRÉGELY és PALÁNK VÁRA RÉGÉSZETI LELETEI

A kiállításban a vár történetének, ostromának állítanak emléket, régészeti leletekkel mutatják be a középkori Drégely, illetve Palánk várát. Korabeli hadi eszközök, a mindennapi élet használati tárgyai sorakoznak a vitrinekben, képek, ábrák, makettek és közérthető magyarázatok teszik könnyebbé a korszak megértését. A kiállítás különlegessége egy rekonstruált XVII. századi „in situ” női sír. A sírból előkerült díszes párta az egyik legszebb kárpátmedencei kora újkori női fejviselet. A kiállító-teremben elhelyezett 4 egész alakos, életnagyságú bábun korhű viselet és fegyverzet látható. Hasonló öltözetet próbálhatnak fel a vállalkozó kedvű látogatók.

Virtuális kirándulást is tehetnek Drégely várához, vagy tesztelhetik tudásukat egy érintőképernyős információs pulton.

Az irodalomtörténeti szobában Drégely várának ostromát és Szondi hősiességét megihlető irodalmi művekre emlékezhetünk, és itt találjuk a vár, közvetlenül az ostrom előtti időket idéző makettjét is.

 

TÁJSZOBA

A közel 100 éves, a településre jellemző falusi szoba belsejét illusztráló termet népi stílusú bútorokkal rendeztek be. A legtöbb kiállított tárgyat meg is lehet fogni, a három méter széles bőgatyát akár fel is próbálhatják. Gondolatban visszamehetnek szüleik, nagyszüleik idejébe, felidézhetnek gyermekkori élményeiket a fiataloknak.

 

PAJTA

A vályogfalú pajtában a mindennapi paraszti élet használati és munka eszköze: a földművelés, állattenyésztés, szőlőművelés, egyéb munkaalkalmak, eszközök garmadáját nézhetik meg, foghatják meg a látogatók. A pajtában található egy működőképes középkori ágyúrekonstrukciója. 200 Ft ellenében pedig saját emlékérmet verhetünk magunknak.

 

VETÍTŐTEREM

A Filmszemle díjas, általános iskolák különdíját elnyert Szondi legendája c. élőszereplős film remekül idézi meg Drégely várának hősies ostromát. A Szent sírhely c. ismeretterjesztő történelmi animációs kisfilm a vár történetéről szól. Mindkét mozifilm amellett, hogy tartalmas, rövid, (20 percesek) szórakoztató és izgalmas gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A moziteremben apró ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A rendkívül gyermekbarát központban gazdagon felszerelt Apród Játszósarokban múlathatják az időt a kisebbek.

Nyitvatartás

Egész évben

  • Hétfő-Péntek: 10:00 - 16:00

  • Szombat-Vasárnap: 11:00 - 16:00

Segítünk általános és középiskolások, természetjárók, nyugdíjas csoportok programszervezésében is. Kedvező áron kínálunk EGY VAGY TÖBB NAPOS KIRÁNDULÁST, KÉZMŰVES FOGLALKOZÁST, ALKOTÓ TÁBOROKAT, TÚRÁKAT.

  • Válasszanak bennünket céges rendezvények, munkamegbeszélések, képzések, vagy akár családi, baráti összejövetelek helyszínéül! Keressen, személyre szabott ajánlatokat adunk. Figyelembe vesszük a látogatók érdeklődését, életkorát, és nem utolsó sorban a pénztárcáját. Tekintse meg ajánlatainkat! Hívjon bizalommal!

Telefon: +36 (35) 300 392, (35) 567-070, 06 30 576 6089

2646 Drégelypalánk, Fő út 22.

www.dregelyvara.hu, www.dregelypalank.hu info@dregelyvara.hu

logozz.jpg
turisztikai-központ.jpg
emlekut_kiallitoter_02.jpg
bottom of page